• May 19, 2024

Narcisser

Når påskeliljer blomstrer, er foråret kommet. Fra marts bringer de en farverig accent til den ofte stadig kedelige have. Plant disse forårsblomster i oktober eller november, og efter vinteren vil påskeliljen blomstre naturligt. Fra det øjeblik kan foråret for alvor begynde.

Mange typer påskeliljer
Der er omkring 35 forskellige varianter af påskeliljer. Den populære forårsblomster fås i store og små trompeter og der findes endda dobbeltblomstrede påskeliljer. Der er også en stor variation med hensyn til farver; for eksempel fås de i pink, orange, rød og hvid. Dog er gule påskeliljer de mest kendte og populære. Deres klare farve fanger straks øjet i den ofte stadig nøgne forårshave.

Pleje af påskeliljen
Når påskelilerne i potterne er færdige med at blomstre, plant løgene for et nyt liv uden en voksende potte i haven på et lyst, solrigt sted. Giv dem lidt tid til at dø helt af, inden du klipper løvet af, for så blomstrer de igen hvert forår.

Praktiske plejetips
Påskeliljer blomstrer bedst på et let sted i humusrig jord eller sandet jord, der ikke er for tør.
Planten blomstrer længere, hvis brugte blomster jævnligt skæres væk. Disse blomster koster planten meget energi, så den næste år får mindre eller ingen blomster.
Stilken er fyldt med slimet væske. Tag handsker på for at undgå hudirritation.
Skær stilkene diagonalt til vaser med påskeliljer. Læg dem i et lille lag rent vand og vent et par timer, før du tilføjer andre blomster. Det skadelige slim kan brænde bladene på de andre blomster.
Rent vand med en dråbe klor sikrer det længste blomstringsresultat.
Læs også: Tips til plantning af forårsløg

naturalisere
Påskeliljer er ideelle løg, fordi de naturaliserer. Det betyder, at de vil blomstre igen hvert forår. Udover i border kan de også plantes i potter eller langs en dam eller grøft. Tommelfingerreglen for plantning af påskeliljer og andre blomsterløg er: dobbelt så dyb som løget er højt. Den bedste plantetid er oktober og november. I vintermånederne slår løgene rod, og de blomstrer, så snart foråret er i sigte. Plant løgene i flere grupper i haven, for en dusk påskeliljer giver en munter accent i forårshaven.

Læs mere Indretning til køkkenhaven
Legenden om påskeliljen
Påskeliljers trompeter kigger ned. Ifølge legenden kommer dette dog ikke af beskedenhed… Historien fortæller, at den attraktive unge mand Narcissus ønskede at forblive evigt ung og smuk. For at opnå det fik han ikke lov til at se sig selv. Narcissus er ufølsom over for en kvindes kærlighed, til stor forfærdelse for de mange kvinder, han afviser. De beder guden Nemesis om hævn. Han tager Narcissus med til en dam og viser ham sit spejlbillede. Han forelsker sig spontant i sig selv og bøjer sig så langt frem, at han falder i vandet og drukner. Når folk leder efter den, finder de kun en særlig attraktiv gul blomst. Fra det øjeblik kaldes den blomst påskelilje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *